RESEPI KENGSOM THAI @ ASAM PEDAS THAI
Bahan-bahan:
1. Seekor ikan.
( Ikan Siakap, paling sedap masak ni, kalau nak guna ikan lain pon
boleh.. kerat ikut macam biasa seekor saiz sedang-sedang cukup untuk makan 4-5
org.
2. Bawang Putih - 5/6 ulas *
3. Cili Padi - 10 biji (kalau nak
pedas lagi, tambah lagi) *
4. Kunyit - setengah inci *
5. Belacan -
besar ibu jari *
6. Nenas - sebiji.
(kalau tak suka nenas, letak separuh je.
nenas ni cari yang masak jangan terlalu muda nak rasa manis air nenas tu)
7. Sayur Kangkung - seikat atau dua.
(ikut suka, kalau suka sayur, letak banyak pon tak pe.)
8. asam jawa
9. garam secukup
rasa
Cara nak masak:
1. Blend semua bahan yang bertanda
*
2. Letak bahan yang diblend tadi dalam periuk dan tambah air dan
jerang. air ni korang agak-agaklah, kalau suka kuah banyak, letak banyak tapi kena
pastikan bahan yang diblend tu balance la dengan air tu. kalau nak kuah lebih,
anda boleh jugak tambah bahan-bahan yang dikisar tu jadi tak de la cair kuah
nanti.
3. Lepas tu, agak-agak kuah dah mengelegak, letak ikan dan
nenas.
4. Lepas tu, letak garam secukup rasa. jangan lupa asam jawa. bagi rasa masin masam
manis semua la. manis dari buah nenas tu mmg umphh la. sebab tu nenas beli yang
masak tau.
5. Last sekali baru letak kangkung. Kalau suka makan sayur, boleh letak
kangkung sampai 2 ikat.
Selamat mencuba.
perghhhhhhhhh bro.. best gila keng som... teringat time study group mlm2 time posa
ReplyDeletenak tanya, nenas tu wajib ke kena letak dalam masakan? sbb nk bg ibu mengandung teringin sgt nk makan keng som ni.
ReplyDeletehari wife aku masak tak letak nenas ok je katanya kalu ikut resepi kalu letak nenas lagi best nenas yang dh masak air dia kuar menambahkan lagi kesedapan kengsom tu..hehehehe
Deletenak tanya, nenas tu wajib ke kena letak dalam masakan? sbb nk bg ibu mengandung teringin sgt nk makan keng som ni.
ReplyDeleteLeh suh org umh masak ni..tq kongsi resipi..entah jadi ke x klu masak ni..hehehe
ReplyDelete